icon1

Δ. Σκαρμούτσος

icon1

Συνταγές

Χταπόδι καρπάτσιο

Υλικά:

Για το χταπόδι:

  • 1 κιλό χταπόδι, μόνο τα πλοκάμια
  • 1/4 φλ. εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, Χρυσελιά
  • ¼ φλ. κρασί λευκό, ξηρό
  • 20 γρ. μηλόξιδο
  • 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 1/2 λεμόνι, χυμός και ξύσμα

Για το ντρέσινγκ:

  • 2 κ.σ. εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, Χρυσελιά
  • 2 κ.σ. μηλόξιδο
  • 1 σκελίδα σκόρδο, κομμένο σε λεπτές φέτες
  • 1 κ.γ. διάφορα πιπέρια, φρεσκοτριμμένα
  • ½ λεμόνι, χυμό και ξύσμα
  • Αλάτι, κατά βούληση
  • Φύλλα βασιλικού, για γαρνιτούρα

Εκτέλεση

  1. Πλένουμε πολύ καλά το χταπόδι.

  2. Χωρίζουμε τα πλοκάμια, τα τυλίγουμε με διάφανη μεμβράνη σαν λουκάνικο, όσο πιο ίσια μπορούμε και τα βάζουμε στην κατάψυξη για 2 ώρες.

  3. Κρατάμε το υπόλοιπο χταπόδι στην κατάψυξη για μία άλλη συνταγή.

  4. Βγάζουμε από την κατάψυξη τα πλοκάμια που τυλίξαμε, αφαιρούμε τη μεμβράνη και με ένα πολύ κοφτερό μαχαίρι κόβουμε σε πολύ λεπτές φέτες.

  5. Βάζουμε τις φέτες του χταποδιού σε ένα μεγάλο μπολ.

  6. Προσθέτουμε το ελαιόλαδο, το κρασί, το μηλόξιδο, το κρεμμύδι, το ξύσμα και το χυμό λεμονιού και ανακατεύουμε απαλά να ενωθούν τα υλικά.

  7. Σκεπάζουμε το μπολ και αφήνουμε στο ψυγείο να μαριναριστεί το χταπόδι για 1-2 ώρες.

  8. Στο μεταξύ, σε ένα μπολ βάζουμε το ελαιόλαδο, το μηλόξιδο, το σκόρδο, τα διάφορα πιπέρια, το ξύσμα και το χυμό λεμονιού, αλάτι, ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε στην άκρη.

  9. Βγάζουμε από το ψυγείο το χταπόδι, το αφαιρούμε από τη μαρινάδα και τοποθετούμε σε πιατέλα σερβιρίσματος.

  10. Βγάζουμε από το ψυγείο το χταπόδι, το αφαιρούμε από τη μαρινάδα και τοποθετούμε σε πιατέλα σερβιρίσματος.

  11. Περιχύνουμε με το ντρέσινγκ, γαρνίρουμε με φύλλα βασιλικού και σερβίρουμε.