icon1

Συνταγές

Χριστουγεννιάτικο Rib eye

Υλικά:

  • 1 Rib eye steak
  • Χοντρό αλάτι
  • Πιπέρι
  • Βούτυρο
  • Ελαιόλαδο Χρυσελιά
  • 1 κλωνάρι δενδρολίβανο

Σάλτσα:

  • Αλάτι
  • 1 κουταλάκι πιπέρι λευκό
  • 2 κουταλιές κουκουνάρι
  • 5 καστανά (προ βρασμένα) κομμένα στη μέση
  • 1/2 κούπας κρέμα γάλακτος
  • 1/3 κονσέρβας μαρμελάδα cranberry
  • 1/2 κουταλιάς μοσχοκάρυδο
  • 5 paddy straw μανιτάρια

Πουρές:

  • 2 πατάτες
  • 1/2 κούπας κρέμα γάλακτος
  • 1 μέτριο κρεμμύδι ξερό
  • 1 κουταλιά ζάχαρη
  • 2 κλωνάρια σχινόπρασο

Εκτέλεση

  1. Καβουρδίζουμε το κουκουνάρι και τα κάστανα και τα αφαιρούμε. Πασπαλίζουμε το steak με χοντρό αλάτι και πιπέρι. Κόβουμε τις πατάτες στα 4 και τις βάζουμε σε βραστό νερό. Κόβουμε τα μανιτάρια στη μέση. Κόβουμε τα κάστανα στη μέση. Κόβουμε το κρεμμύδι σε λεπτές φέτες. Ψιλοκόβουμε το σχινόπρασο.

  2. Διαδικασία

    Λιώνουμε μια κουταλιά βούτυρο σε τηγάνι σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε τα μανιτάρια. Προσθέτουμε τη μαρμελάδα cranberry στο τηγάνι και αφήνουμε λίγη ώρα να καραμελώσει.

  3. Στη συνέχεια προσθέτουμε κρέμα γάλακτος, ένα κουταλάκι πιπέρι λευκό, αλάτι, το κουκουνάρι και τα κάστανο και χαμηλώνουμε τη φωτιά αφήνοντας τη σάλτσα να δέσει. Μόλις δέσει αφαιρούμε από τη φωτιά, προσθέτουμε μια κουταλιά βούτυρο και ανακατεύουμε.

  4. Σε καθαρό τηγάνι βάζουμε ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά και προσθέτουμε το steak μαζί με το κλωνάρι δενδρολίβανο. Ψήνουμε για 3 με 4 λεπτά και το γυρίζουμε προσθέτοντας μια κουταλιά βούτυρο αφήνοντας να ψηθεί και από την άλλη πλευρά καθώς περιχύνουμε με το βούτυρο και την πάνω πλευρά. Όταν ολοκληρωθεί η ιδία διαδικασία αφαιρούμε από τη φωτιά και αφήνουμε το steak να κάτσει.

  5. Όσο βράζουν οι πατάτες καίμε λίγο βούτυρο σε τηγάνι και σοτάρουμε τα κρεμμύδια.

  6. Μόλις μαραθούν προσθέτουμε τη ζάχαρη και τα αφήνουμε να καραμελώσουν σε δυνατή φωτιά. Λιώνουμε τις πατάτες προσθέτοντας αλάτι και πιπέρι και στη συνέχεια τη μίση κούπα κρέμα γάλακτος και ανακατεύουμε καλά.

  7. Στη συνέχεια προσθέτουμε τα καραμελωμένα κρεμμύδια και το ψιλοκομμένο σχινόπρασο και ανακατεύουμε.