icon1

Δ. Σκαρμούτσος

icon1

Συνταγές

Χοιρινό γεμιστό με κάστανα, δαμάσκηνα, μανιτάρια και φρέσκα μυρωδικά

Υλικά:

Για το μαρινάρισμα:

  • 2 κιλά σπάλα χοιρινή, ανοιγμένη για γέμισμα
  • 1/2 φλ. παρθένο ελαιόλαδο, Χρυσελιά
  • 1 κ.σ. μπούκοβο
  • 1 κ.σ. ρίγανη, αποξηραμένη

Για τη σύνθεση:

  • 10 ξερά δαμάσκηνα, κομμένα σε κομμάτια
  • 20 κάστανα, βρασμένα και καθαρισμένα
  • 70 γρ. κουκουνάρι
  • 300 γρ. πιπεριές Φλωρίνης, κομμένες σε λωρίδες
  • 400 γρ. μανιτάρια λευκά, κομμένα σε φέτες
  • 2 κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
  • 1/2 φλ. μέλι
  • 1/2 φλ. μουστάρδα
  • 1/2 φλ. παρθένο ελαιόλαδο, Χρυσελιά
  • 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
  • 1 ματσάκι θυμάρι φρέσκο, ψιλοκομμένο
  • 1 ματσάκι φρέσκια ρίγανη, ψιλοκομμένη
  • 1/2 ματσάκι φρέσκο δεντρολίβανο, ψιλοκομμένο
  • 2 ποτήρια λευκό κρασί
  • 3 ποτήρια νερό
  • 200 γρ. βούτυρο
  • Αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

  1. Για το μαρινάρισμα

    Σε ένα μικρό σκεύος προσθέτουμε το ελαιόλαδο, το μπούκοβο και τη ρίγανη. Ανακατεύουμε καλά. Ανοίγουμε τη χοιρινή σπάλα και την αλείφουμε με αρκετή ποσότητα από το ελαιόλαδο που ετοιμάσαμε. Αφήνουμε στο ψυγείο για 2 με 3 ώρες.

  2. Για τη σύνθεση

    Βάζουμε στο κέντρο τα κάστανα σπασμένα, το κουκουνάρι, τα δαμάσκηνα, τα μανιτάρια, τα κρεμμύδια, το σκόρδο, τις πιπεριές, το φρέσκο θυμάρι, τη φρέσκια ρίγανη και το φρέσκο δενδρολίβανο. Διπλώνουμε το χοιρινό, το κάνουμε ρόλο και το δένουμε με σπάγκο σε τρία σημεία. Ανακατεύουμε το μέλι με το υπόλοιπο ελαιόλαδο και την μουστάρδα και αλείφουμε το ρολό. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C. Βουτυρώνουμε το σκεύος και βάζουμε μέσα το ρολό, το κρασί, το νερό και ψήνουμε για περίπου 2 ώρες.