icon1

Δ. Σκαρμούτσος

icon1

Συνταγές

Χαλβάς σιμιγδαλένιος με κουβερτούρα και καρύδια

Υλικά:

Για το σιρόπι:

  • 4 φλ. νερό
  • 2 φλ. ζάχαρη
  • 1 ξυλάκι κανέλας
  • 1 πορτοκάλι, τη φλούδα
  • 1 βανίλια, σκόνη
  • 3 κ.σ. κακάο σκόνη
  • 1 φλ. μέλι

Για το χαλβά:

  • 220 ml ελαιόλαδο
  • 500 γρ. σιμιγδάλι χονδρό
  • 100 γρ. καρύδια, χοντροκομμένα
  • 150 γρ. κουβερτούρα, τεμαχισμένη

Εκτέλεση

  1. Για το σιρόπι:

    Σε μία κατσαρόλα βάζουμε το νερό, τη ζάχαρη, το ξύλο κανέλας, τη φλούδα πορτοκαλιού, τη βανίλια και το κακάο, βράζουμε για 5 λεπτά και στη συνέχεια αποσύρουμε από τη φωτιά.

  2. Μόλις κρυώσει αρκετά το σιρόπι, αφαιρούμε τη φλούδα πορτοκαλιού και το ξύλο κανέλας.

  3. Για το χαλβά:

    Σε μία μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε το ελαιόλαδο να ζεσταθεί και αμέσως ρίχνουμε το σιμιγδάλι και ανακατεύουμε καλά με μία ξύλινη κουτάλα, μέχρι το σιμιγδάλι να αλλάξει χρώμα και να καβουρδιστεί.

  4. Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και ρίχνουμε τα καρύδια, την κουβερτούρα και ανακατεύουμε να ενωθούν τα υλικά.

  5. Ρίχνουμε προσεκτικά το σιρόπι στην κατσαρόλα με το σιμιγδάλι και συνεχίζουμε το ανακάτεμα.

  6. Επιστρέφουμε την κατσαρόλα στη φωτιά σε χαμηλή ένταση και ανακατεύουμε μέχρι να αρχίσει ο χαλβάς να ξεκολλάει από τα πλαϊνά της κατσαρόλας.

  7. Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, σκεπάζουμε με μια πετσέτα κουζίνας, σκεπάζουμε με το καπάκι κι αφήνουμε το χαλβά να κρυώσει λίγο.

  8. Μεταφέρουμε το χαλβά σε μακρόστενη φόρμα, που πριν βρέξαμε πολύ καλά το εσωτερικό της. Πιέζουμε με το πίσω μέρος ενός κουταλιού για να μην αφήσει κενά και όταν κρυώσει εντελώς, ξεφορμάρουμε το χαλβά και σερβίρουμε. (Συνταγή από τον σεφ Δημήτρη Σκαρμούτσο: http://www.dimitrisskarmoutsos.gr/syntagi/2099/Chalvas-simigdalenios-me-koyvertoyra-kai-karydia)