icon1

Β. Αθανασίου

icon1

Συνταγές

Carrot cake με μέλι, καρύδια, σταφίδες και Ελαιόλαδο Χρυσελιά

Υλικά:

  • 2 φλιτζάνια αλεύρι γ.ο.χ.
  • 1 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • 1 κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα
  • 1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα, σκόνη
  • 1 κουταλάκι του γλυκού κάρδαμο αλεσμένο
  • 1 κουταλάκι του γλυκού βανίλια
  • 1/3 φλιτζάνι χυμός πορτοκαλιού
  • 2 φλιτζάνια καρότα καθαρισμένα και τριμμένα
  • ½ φλιτζάνι μέλι
  • 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • 2 αυγά
  • ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο Χρυσελιά
  • ½ φλιτζάνι σταφίδες
  • ¾ φλιτζάνι καρύδια σπασμένα
  • ½ φλιτζάνι φιστίκια Αιγίνης
  • Ξύσμα από ένα πορτοκάλι

Εκτέλεση

  1. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 1800C αέρα και λαδώνουμε μια φόρμα κέικ.

  2. Σε ένα μπολ, αναμιγνύουμε αλεύρι, μαγειρική σόδα, μπέικιν πάουντερ, αλάτι, κάρδαμο και κανέλα.

  3. Χτυπάμε στο μίξερ τα αυγά και το μέλι για περίπου 2-3’μέχρι να αφρατέψουν. Προσθέτουμε το λάδι και χτυπάμε για 1’, προσθέτουμε τη βανίλια, το ξύσμα και το χυμό λεμονιού.

  4. Σιγά σιγά προσθέτουμε το μείγμα αλευριού και ανακατεύουμε μέχρι να ενσωματωθούν όλα τα υλικά. Τέλος προσθέτουμε τα τριμμένα καρότα, τις σταφίδες και τα καρύδια και ανακατεύουμε απαλά.

  5. Βάζουμε στη φόρμα και ψήνουμε για 35-40’, μέχρι να βγει καθαρή η λάμα του μαχαιριού από το κέντρο του κέικ. Αφήνουμε να κρυώσει καλά.

Tip

Το ελαιόλαδο λειτουργεί καλύτερα σε κέικ με φρούτα, ξηρούς καρπούς ή σπόρια. Το ελαιόλαδο του δίνει μια πλούσια υγρασία και βάθος που ενισχύει τα ζεστά μπαχαρικά και αναμιγνύεται ομοιόμορφα με το μέλι.