Β. Αθανασίου
Συνταγές
Carrot cake με μέλι, καρύδια, σταφίδες και Ελαιόλαδο Χρυσελιά
Υλικά:
- 2 φλιτζάνια αλεύρι γ.ο.χ.
- 1 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
- 1 κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα
- 1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα, σκόνη
- 1 κουταλάκι του γλυκού κάρδαμο αλεσμένο
- 1 κουταλάκι του γλυκού βανίλια
- 1/3 φλιτζάνι χυμός πορτοκαλιού
- 2 φλιτζάνια καρότα καθαρισμένα και τριμμένα
- ½ φλιτζάνι μέλι
- 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
- 2 αυγά
- ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο Χρυσελιά
- ½ φλιτζάνι σταφίδες
- ¾ φλιτζάνι καρύδια σπασμένα
- ½ φλιτζάνι φιστίκια Αιγίνης
- Ξύσμα από ένα πορτοκάλι
Εκτέλεση
-
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 1800C αέρα και λαδώνουμε μια φόρμα κέικ.
-
Σε ένα μπολ, αναμιγνύουμε αλεύρι, μαγειρική σόδα, μπέικιν πάουντερ, αλάτι, κάρδαμο και κανέλα.
-
Χτυπάμε στο μίξερ τα αυγά και το μέλι για περίπου 2-3’μέχρι να αφρατέψουν. Προσθέτουμε το λάδι και χτυπάμε για 1’, προσθέτουμε τη βανίλια, το ξύσμα και το χυμό λεμονιού.
-
Σιγά σιγά προσθέτουμε το μείγμα αλευριού και ανακατεύουμε μέχρι να ενσωματωθούν όλα τα υλικά. Τέλος προσθέτουμε τα τριμμένα καρότα, τις σταφίδες και τα καρύδια και ανακατεύουμε απαλά.
-
Βάζουμε στη φόρμα και ψήνουμε για 35-40’, μέχρι να βγει καθαρή η λάμα του μαχαιριού από το κέντρο του κέικ. Αφήνουμε να κρυώσει καλά.
Tip
Το ελαιόλαδο λειτουργεί καλύτερα σε κέικ με φρούτα, ξηρούς καρπούς ή σπόρια. Το ελαιόλαδο του δίνει μια πλούσια υγρασία και βάθος που ενισχύει τα ζεστά μπαχαρικά και αναμιγνύεται ομοιόμορφα με το μέλι.