icon1

Δ. Παπαζημούρης Cucina Di Caruso

icon1

Συνταγές

Αρνάκι Φρικασέ: Η γιορτή της ελληνικής Άνοιξης!

Υλικά:

για 4-6 άτομα

  • Ένα μπούτι αρνιού (περίπου 1.8 κιλά) ξεκοκαλισμένο και κομμένο σε κομμάτια των 100 γρ.
  • 80 ml εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο Χρυσελιά
  • 4-5 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
  • 2 κ.σ. υγρό ζωμό λαχανικών
  • 60 ml λευκό κρασί
  • 1 λίτρο βραστό νερό σε δύο δόσεις (750ml + 250ml)
  • 1 μεγάλο μαρούλι, κομμένο
  • 1/3 μάτσο άνηθο ψιλοκομμένο (περίπου 100 ml σε όγκο)
  • 1/3 μάτσο μυρώνια ψιλοκομμένα (περίπου 100 ml σε όγκο)
  • 1/3 μάτσο καυκαλήθρες ψιλοκομμένες (περίπου 100 ml σε όγκο)
  • (προαιρετικά) 1 κλωνάρι άγριο μάραθο ψιλοκομμένου (περίπου 40 ml σε όγκο)
  • 2 αυγά ξεχωριστά κρόκοι από ασπράδια
  • 1 ½ λεμόνι, το χυμό
  • 1 κ.γ. κορνφλάουρ
  • Αλάτι και πιπέρι

Εκτέλεση

  1. Προεργασία:

    Κόβετε το αρνί σε μικρότερα κομμάτια των 100 γρ. περίπου και αφαιρείτε όσο απ’ το εμφανές λίπος μπορείτε. Το αλατοπιπερώνετε. Ψιλοκόβετε τα κρεμμυδάκια.

  2. Σοτάρετε το αρνί:

    Σε ταβά ή μεγάλη πλατιά κατσαρόλα, βάζετε το λάδι να κάψει σε δυνατή ένταση και προσθέτετε τα κομμάτια του αρνιού να πάρουν χρώμα από παντού, να νοστιμίσουν. Τα γυρνάτε κάθε 4 λεπτά και στη συνέχεια τα αφαιρείτε σε ένα μπολ.

  3. Σοτάρετε τη βάση της σάλτσας:

    Χαμηλώνετε την ένταση και ρίχνετε τα κρεμμυδάκια να πάρουν χρώμα για 2’-3’. Στη συνέχεια ρίχνετε μέσα δυο κουταλιές σούπας από τον υγρό, συμπυκνωμένο ζωμό λαχανικών και απλά ανακατεύετε με τα κρεμμυδάκια.

  4. Σβήνετε με κρασί και βράζετε το κρέας:

    Επιστρέφετε το κρέας στη κατσαρόλα, ρίχνετε το κρασί να δώσει αρώματα και σε 1 λεπτό προσθέτετε τα 750 ml. του βραστού νερού, κρατώντας τα 250 ml. για αργότερα. Θα μπορούσατε εναλλακτικά να έχετε ήδη αραιώσει και ετοιμάσει ζωμό με το βραστό νερό και τις 2 κ.σ. του συμπυκνωμένου ζωμού και να τα προσθέτατε τώρα. Πρακτικά, ο ζωμός που ρίξατε λίγο πριν με το νερό που ρίξατε μόλις τώρα, θα αναμιχθούν στη κατσαρόλα, οπότε είναι το ίδιο. Θα αφήσετε το κρέας να σιγοβράσει στη κατσαρόλα για περίπου μια ώρα (ενώ εσείς παράλληλα προχωράτε στο βήμα 5) , ώσπου να το δοκιμάσετε και να είναι πλέον μαλακό (έχοντας στο μυαλό σας ότι θα βράσει επιπλέον και για άλλα 20’ λεπτά). Λογικά σ’ αυτό το σημείο θα πρέπι να έχουν φύγει και τα περισσότερα υγρά.

  5. Ετοιμάζετε μαρούλι και αρωματικά:

    Πλένετε καλά τα φύλλα του μαρουλιού και τα αρωματικά που θα χρησιμοποιήσετε , άνηθο, μυρώνια , καυκαλήθρες και αν βρείτε και λίγο μάραθο. Τα αρωματικά τα ψιλοκόβετε , το μαρούλι το κόβετε σε λωρίδες του μισού εκατοστού, όχι πολύ ψιλό όπως θα το βάζατε σε σαλάτα.

  6. Προσθέτετε τα λαχανικά:

    Συμπληρώνετε τα 250 ml. βραστό νερό στη κατσαρόλα (ώστε να υπάρχει όγκος υγρών που θα πήξει στο τέλος με το αυγολέμονο, σε μια πλούσια σάλτα) και προσθέτετε τα λαχανικά και τα αρωματικά για να βράσουν. Ανακατεύετε λίγο να μαραθούν και να ενσωματωθούν στη σάλτσα. Θα τα αφήσετε να βράζουν περίπου 15’-20’ όσο εσείς θα προετοιμάσετε το αυγολέμονο στα επόμενα βήματα. Όσο βράζουν, δοκιμάζετε το φαγητό και προσθέτετε αλάτι και πιπέρι, αν χρειάζεται.

  7. Προετοιμάζετε το αυγολέμονο:

    Η διαδικασία γίνεται 10’ αφού έχετε ρίξει τα λαχανικά στη κατσαρόλα και βράζουν, ώστε να συγχρονιστεί με το τέλειωμα του φαγητού. Στύβετε τα 1 ½ λεμόνια, προσθέτετε κορνφλάουρ και ανακατεύετε. Χωρίζετε τα ασπράδια απ’ τους κρόκους στα δυο αυγά σε δυο διαφορετικά μπολ. Χτυπάτε με σύρμα κατ’ αρχάς τους κρόκους και στη συνέχεια (αφού καθαρίσετε το σύρμα σας) χτυπάτε και τ’ ασπράδια να ασπρίσουν λίγο, όχι να γίνουν μαρέγκα. Σε κατσαρολάκι και σε πολύ χαμηλή ένταση, ρίχνετε τους χτυπημένους κρόκους και αμέσως μετά το λεμόνι με το κορνφλάουρ. Τα ανακατεύετε με το σύρμα για να μη προλάβει να ψηθεί ο κρόκος, αλλά να ενωθούν. Στη συνέχεια, παίρνετε 1-2 κουτάλες απ’ το ζουμί του φαγητού δίπλα, και τις ρίχνετε στο μίγμα, ανακατεύοντας. Προσθέτετε τα χτυπημένα ασπράδια και ξαναβάζετε μερικές κουτάλες απ’ το ζωμό της κατσαρόλας. Καθώς το μίγμα ζεσταίνεται ήπια και ενώ εσείς ανακατεύετε συνέχεια με το σύρμα, αρχίζει να πήζει. Το αφαιρείτε απ’ το μάτι.

  8. Ολοκληρώνετε τη σάλτσα αυγολέμονο στο φαγητό:

    Προσθέτετε το αυγολέμονο που φτιάξατε στο κατσαρολάκι στο φαγητό και ανακατεύετε καλά. Δοκιμάζετε τώρα τελικά, να δείτε αν χρειάζεται διόρθωση σε αλάτι ή λεμόνι και σβήνετε το μάτι. Αφήνετε το φαγητό 15’ να πέσει η θερμοκρασία και να δέσει καλύτερα η σάλτσα πριν σερβίρετε.

Tip

Έχει μεγάλη σημασία να πάρετε αρνάκι (ή και κατσικάκι) γάλακτος, κατά προτίμηση θηλυκό και να ζητήσετε οπωσδήποτε απ΄ το χασάπη να σας το ξεκοκαλίσει, να αφαιρέσει όλο το λίπος και τη πέτσα και να σας το κόψει κομμάτια περί τα 100 γρ. το καθένα.

Σερβίρισμα

Από 2-3 κομμάτια κρέας σε κάθε πιάτο με μπόλικη σάλτσα λαχανικών από δίπλα. Σηκώνει φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

Chef's note

Θα τη χαρακτήριζα μεσαίας ευκολίας γιατί οτιδήποτε έχει αυγολέμονο έχει το ρίσκο να πάει λίγο στραβά, αλλά πέρα απ’ αυτό, τα υπόλοιπα είναι βατά. Θα σας πάρει περί τη 1:45’ απ’ την αρχή ως το τέλος, με κάποια συντονισμένα βήματα.

Επίσης στο θέμα του ζωμού, που –κακώς- δεν συνηθίζεται στην παραδοσιακή εκτέλεση της συνταγής, να σημειώσω καταρχάς ότι είναι απαραίτητο στοιχείο της αυθεντικής τεχνικής