icon1

Β. Αθανασίου

icon1

Συνταγές

Ανοιξιάτικη σαλάτα με ψητές αγκινάρες, κεφαλοτύρι και βινεγκρέτ ανήθου με ελαιόλαδο Χρυσελιά.

Υλικά:

Για τη σαλάτα:

  • 1 μπολ πράσινη ανάμεικτη σαλάτα της αρεσκείας σας, κομμένη με το χέρι
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο Χρυσελιά
  • ½ φλ. αρακά, βρασμένο
  • 8 αγκινάρες, καθαρισμένες με τα φύλλα και κομμένες στα 4
  • ½ φλ. κεφαλοτύρι, κομμένο σε λεπτές φέτες
  • 2 φρέσκα κρεμμυδάκια, κομμένα σε λεπτές φέτες
  • 1 φλ. φρέσκα ανάμεικτα μυρωδικά (άνηθο, μαϊντανό, δυόσμο)

Για τη σάλτσα βινεγκρέτ:

  • 6 κ.σ. έξτρα παρθένο ελαιόλαδο Χρυσελιά
  • 2 κ.σ. φρεσκοστυμμένο χυμό λεμονιού
  • 2 κ.σ. λευκό βαλσάμικο
  • 2 κ.σ. φρέσκο άνηθο, ψιλοκομμένο
  • 1 κ.γ. σκόρδο λιωμένο
  • Θαλασσινό αλάτι, κατά προτίμηση
  • Φρεσκοτριμμένο πιπέρι, κατά προτίμηση

Εκτέλεση

  1. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 250°C στο γκριλ. Αλατίζουμε και λαδώνουμε τις αγκινάρες και ψήνουμε στο γκριλ του φούρνου για περίπου 10-15 λεπτά, μέχρι να πάρουν ωραίο χρώμα και τα φύλλα τους να αρχίσουν να γίνονται τραγάνα. Μόλις τις βγάλουμε από τον φούρνο τις περιχύνουμε με τη βινεγκρέτ για να πάρουν όλα τα αρώματα και αφήνουμε να κρυώσουν. Για τη σάλτσα βινεγκρέτ τοποθετούμε όλα τα υλικά μαζί σε ένα ανοξείδωτο μπολ εκτός από το ελαιόλαδο και χτυπάμε με ένα σύρμα, σιγά-σιγά ενσωματώνουμε το ελαιόλαδο Χρυσελιά μέχρι η σάλτσα βινεγκρέτ να ομογενοποιηθεί. Εναλλακτικά, βάζουμε όλα τα υλικά σε σέικερ ή σε ένα βαζάκι με καπάκι και χτυπάμε δυνατά. Σε μια σαλατιέρα αναμιγνύουμε την πράσινη σαλάτα με τα φρέσκα κρεμμυδάκια, τον αρακά, τα μυρωδικά και τις αγκινάρες με τη βινεγκρέτ. Προσθέτουμε το κεφαλοτύρι και σερβίρουμε με εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο Χρυσελιά.

Tip

Φρέσκες αγκινάρες βρίσκουμε από τον Μάρτιο μέχρι το αργότερο τέλη Μαΐου. Το καθάρισμα τους χρειάζεται κάποιο χρόνο αλλά η γεύση και τα αρώματά τους μας ανταμείβουν. Έχουν πολλές θρεπτικές και αντιοξειδωτικές ουσίες. Οι αρχαίοι Έλληνες και οι Ρωμαίοι θεωρούσαν ότι οι αγκινάρες είχαν αφροδισιακές ιδιότητες.