icon1

Δ. Σκαρμούτσος

icon1

Συνταγές

Αλμυρό κέικ με σύγκλινο, τυρί σφέλα και ελιές

Υλικά:

(4-6 μερίδες)

  • 3 αυγά
  • 200 γρ. αγελαδινό στραγγιστό γιαούρτι
  • 160 ml ελαιόλαδο ΧΡΥΣΕΛΙΑ
  • 260 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
  • 2 κ.τ.γ. baking powder
  • 40 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 100 γρ. τυρί σφέλα
  • 140 γρ. σύγκλινο
  • 100 γρ. ελιές μαύρες απύρηνες
  • 1 κ.τ.γ. ρίγανη ξερή
  • 1 κ.τ.γ. θυμάρι
  • Αλάτι

Εκτέλεση

  1. Ρίχνουμε τα αυγά στον κάδο του μίξερ και τα ανακατεύουμε πολύ καλά με το φτερό του μίξερ για 2 λεπτά.

  2. Προσθέτουμε το γιαούρτι, το λάδι και τη ζάχαρη. Τα ενσωματώνουμε όλα μαζί  και συνεχίζουμε το χτύπημα για άλλα 2 λεπτά.

  3. Κοσκινίζουμε το αλεύρι. Μετά το ρίχνουμε στο μείγμα μας μαζί με το μπέικιν πάουντερ και το χτυπάμε σε χαμηλή ταχύτητα στο μίξερ μέχρι να δημιουργηθεί ένας ωραίος χυλός.

  4. Κόβουμε τη σφέλα και το σύγκλινο σε μικρά κυβάκια και τα προσθέτουμε  στον χυλό που έχουμε φτιάξει, μαζί με τις ελιές,  τη ρίγανη, το θυμάρι και το αλάτι και πιπέρι και τα ανακατεύουμε μια σπάτουλα.

  5. Αδειάζουμε το μείγμα μας σε μια καλά βουτυρωμένη και πασπαλισμένη με αλεύρι, μακρόστενη,  παραλληλόγραμμη φόρμα και στρώνουμε την επιφάνεια της με ένα κουτάλι.

  6. Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο με αντιστάσεις στους 180C για 50-55 λεπτά.

  7. Καταλαβαίνουμε πως είναι έτοιμο όταν καρφώσουμε το μαχαίρι στο κέντρο και το βγάλουμε και δεν έχει καθόλου υγρασία. Τέλος, το βγάζουμε από τον φούρνο και το αφήνουμε να κρυώσει πριν το κόψουμε.