icon1

Β. Αθανασίου

icon1

Συνταγές

Αφράτα και μελένια μελομακάρονα

Υλικά:

  • 2 φλιτζάνια ελαιόλαδο Χρυσελιά
  • ¾ φλιτζάνι ζάχαρη, καστανή
  • 1 φλιτζάνι χυμό πορτοκάλι
  • 2 φλιτζάνια σιμιγδάλι ψιλό
  • 5 φλιτζάνια αλεύρι (μαλακό)
  • 1/2 κουταλάκι της σούπας μπέικιν πάουντερ
  • 3/4 κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα
  • 3 κουταλιές της σούπας μπράντι, κονιάκ ή μαστίχα
  • 1 κουταλιά της σούπας κανέλα, τριμμένη
  • 1/2 κουταλάκι του γλυκού γαρύφαλλο, τριμμένο
  • Ξύσμα από 2 πορτοκάλια

Για το σιρόπι:

  • 2 φλιτζάνια μέλι
  • 1 φλιτζάνι ζάχαρη
  • 1½ φλιτζάνια νερό
  • 1 ξύλο κανέλα
  • 1 φλούδα λεμονιού
  • 1 φλούδα πορτοκαλιού

Για το γαρνίρισμα:

  • Μέλι
  • Καρύδια

Καλή επιτυχία με τη συνταγή!

Εκτέλεση

  1. Σε μια κατσαρόλα βράζουμε όλα τα υλικά για το σιρόπι εκτός από το μέλι για περίπου 3-4', αποσύρουμε από τη φωτιά, ρίχνουμε το μέλι και αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει.

  2. Κοσκινίζουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε με το σιμιγδάλι και το μπέικιν πάουντερ.

  3. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε καλά όλα τα υλικά εκτός από το αλεύρι και το σιμιγδάλι μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη. Προσθέτουμε λίγο λίγο το αλεύρι-σιμιγδάλι πλάθοντας τη ζύμη απαλά, χωρίς να την κουράσουμε, μέχρι να σχηματιστεί μια υγρή, μαλακή και εύπλαστη ζύμη.

  4. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 1700C και στρώνουμε λαδόκολλα σε δύο ταψιά.

  5. Πλάθουμε τα μελομακάρονα οβάλ ή στρογγυλά (περίπου 40 γρ ή σαν καρύδι) και με ένα πιρούνι ή ένα τριφτή κάνουμε σχέδια στην επιφάνεια.

  6. Ψήνουμε στο φούρνο για 30' περίπου, έως ότου πάρουν ωραίο σκούρο χρυσαφί χρώμα. Μόλις είναι έτοιμα τα βουτάμε όπως είναι καυτά στη κατσαρόλα με το κρύο σιρόπι. Προσεκτικά, με μια τρυπητή κουτάλα τα γυρίζουμε για 2’ περίπου και αφαιρούμε.

Tip

Τα μελομακάρονα είναι σχετικά εύκολα στην παρασκευή τους απλά θέλουν προσοχή στο ζύμωμα, ζυμώνουμε τόσο όσο να ομογενοποιηθεί το μίγμα, μέχρι το λάδι να τραβήξει όλο το αλεύρι και προσοχή στο ψήσιμο, μην τα παραψήσετε γιατί δεν θα τραβήξουν το σιρόπι. Πάντα τα μελομακάρονα πρέπει να είναι ζεστά και το σιρόπι κρύο, εάν έχουμε βουτήξει πολλές παρτίδες στο σιρόπι πρέπει να ξανά-κρυώσουμε το σιρόπι. Το σχέδιο με το πιρούνι, τρίφτη ή και σίτα όταν τα πλάθουμε βοηθάει στο να σιροπιαστούν σωστά τα μελομακάρονα.

Σερβίρισμα

Τα σερβίρουμε σε πιατέλα που πρώτα έχουμε περιχύσει με μέλι και καρύδια, τοποθετούμε μια στρώση από μελομακάρονα, περιχύνουμε με μέλι και καρύδια και επαναλαμβάνουμε.

Chef's note

Η αλήθεια είναι ότι μελομακάρονα δεν φτιάχνουμε όλο το χρόνο γι’ αυτό πρέπει να διαλέξεις καλής ποιότητας λάδι, μέλι και αλεύρι. Με τα Μελομακάρονα το σπίτι μυρίζει κανέλα, γαρύφαλλο και πορτοκάλι μη φοβηθείτε όμως να τα αρωματίσετε με μανταρίνι, τζίντζερ, μοσχοκάρυδο ή ακόμα και λικέρ μαστίχας που μπορείτε να προσθέσετε στο σιρόπι. Τα καρύδια μπορείτε να τα αντικαταστήσετε με φιστίκια Αίγινας ή ότι άλλο ξηρό καρπό θέλετε και για τους λάτρεις της σοκολάτας (όπως εγώ) περιχύστε τα σιροπιασμένα μελομακάρονα με λιωμένη κουβερτούρα λευκής, γάλακτος ή bitter σοκολάτας.