Project Description

ΥΛΙΚΑ

Υλικά για τα σουτζουκάκια:
500 γρ. μαύρα ρεβύθια
4 κ.σ. ελαιόλαδο Χρυσελιά
1 κ.γ. Κύμινο σε σκόνη
2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
2 σκ. σκόρδο ψιλοκομμένο
1 αυγό
4 κ.σ. βρώμη
3 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
1 κ.γ. ρίγανη
1 κ.γ πάπρικα
¼ φλ. κόκκινο κρασί
6 κ.σ. ελαιόλαδο Χρυσελιά για το τηγάνισμα
Θαλασσινό αλάτι, κατά προτίμηση
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι, κατά προτίμηση

Υλικά για τη σάλτσα:
2 κ.σ. ελαιόλαδο Χρυσελιά
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 σκ. σκόρδο ψιλοκομμένο
2 φύλλα δάφνης
3 κόκκους μπαχάρι
500γρ. τοματάκια κονκασέ
Θαλασσινό αλάτι, κατά προτίμηση
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι, κατά προτίμηση

Υλικά για το ρύζι:
1 ½ φλ. ρύζι για πιλάφι
2 φέτες λεμόνι
4 κ.σ. ελαιόλαδο Χρυσελιά
3 ½ φλ. βραστό νερό
Θαλασσινό αλάτι, κατά προτίμηση
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι, κατά προτίμηση

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Ξεπλένουμε καλά τα μαύρα ρεβύθια και τα μουλιάζουμε όλο το βράδυ το λιγότερο για 12 ώρες. Όταν είναι έτοιμα τα σουρώνουμε, τα στεγνώνουμε και τα αλέθουμε στον πολυκόφτη λαχανικών χωρίς να λιώσουν τελείως. Τα βάζουμε σε ένα μπολ μαζί με όλα τα υπόλοιπα υλικά και τα ζυμώνουμε πολύ καλά. Πλάθουμε τα σουτζουκάκια και τα τηγανίζουμε από όλες τις μεριές μέχρι να πάρουν ωραίο χρώμα και να θωρακιστούν περίπου για 4΄-5΄. Τα μεταφέρουμε σε ένα πιάτο
με απορροφητικό χαρτί. Ξεπλένουμε το ρύζι και το σοτάρουμε σε μια βαθιά κατσαρόλα με το ελαιόλαδο Χρυσελιά για 4’- 5’. Προσθέτουμε το βραστό νερό, τις φέτες λεμονιού, αλάτι, πιπέρι και βράζουμε σύμφωνα με τις οδηγίες του ρυζιού σε πολύ χαμηλή φωτιά με κλειστό καπάκι. Όταν είναι έτοιμο το αποσύρουμε από τη φωτιά και το σκεπάζουμε με μια πετσέτα για περίπου 10’. Σε μια φαρδιά κατσαρόλα σοτάρουμε σε μέτρια φωτιά με το ελαιόλαδο το κρεμμύδι και το σκόρδο για 3’- 4’. Προσθέτουμε τη ντομάτα κονκασέ, το μπαχάρι, τη δάφνη και περίπου ½ φλιτζάνι ζεστό νερό και βράζουμε σε
χαμηλή φωτιά για 5 λεπτά. Προσθέτουμε στην κατσαρόλα τα ήδη τηγανισμένα σουτζουκάκια και τ’ αφήνουμε να βράσουν σε πολύ χαμηλή φωτιά για περίπου 20’-25’. Σερβίρουμε το ρύζι μαζί με τα σουτζουκάκια και τη σάλτσα, γαρνίρουμε με δυόσμο.

Tips:
Τα μαύρα ρεβύθια είναι ελαφρώς πιο εύγευστα από τα πιο κοινά ρεβύθια που έχουμε συνηθίσει, και μπορούν να μαγειρευτούν και να χρησιμοποιηθούν με τον ίδιο ακριβώς τρόπο, αν δεν μπορείτε να τα βρείτε φτιάξτε τη συνταγή με κανονικά ρεβύθια. Χαρακτηρίζονται ως υπερτροφή λόγω των ποιοτικών χαρακτηριστικών τους. Τα ρεβύθια είναι μια πλούσια πηγή πρωτεϊνών, υδατανθράκων, φυτικών ινών και πολλών βασικών μετάλλων και βιταμινών. Η παρουσία τόσων πολλών ζωτικής σημασίας θρεπτικών ουσιών, τα καθιστά ιδανική τροφή που μπορεί να παρέχει πολλά οφέλη για την υγεία ενώ είναι μια εξαίρετη επιλογή για τους χορτοφάγους και vegan.

Θέλετε να μαγειρέψετε όσπρια αλλά τα παιδιά δεν τα τρώνε? Τα όσπρια είναι ένα φαγητό που τα παιδιά αποφεύγουν και όλοι ξέρουμε πόσο δύσκολο είναι να τα πείσετε να τα δοκιμάσουν. Σήμερα μαγειρεύουμε σουτζουκάκια με μαύρα ρεβύθια, ένα φαγητό που θα λατρέψουν όχι μονό τα παιδιά αλλά και οι μεγάλοι μιας και τα μαύρα ρεβύθια έχουν μια πιο εύγεστη γήινη γεύση και αποτελούν μία από τις καλύτερες πηγές φυτικής πρωτεΐνης ισάξια με το κρέας, μια υπερτροφή. Σουτζουκάκια με μαύρα ρεβύθια λοιπόν μια συνταγή που δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από τα σουτζουκάκια με κιμά.