icon1

Δ. Σκαρμούτσος

icon1

Συνταγές

Μους σοκολάτας με ελαιόλαδο και σαντιγί

Υλικά:

Για τη σαντιγί:

  • 250 ml κρέμα γάλακτος
  • 50 γρ. ζάχαρη άχνηΓια τη μους σοκολάτας:
  •  150 γρ. μαύρη σοκολάτα
  • 100 ml ελαιόλαδο
  •  4 αβγά
  • 1 πρέζα  + ¼ κ.γ. νιφάδες θαλασσινού αλατιού
  •  50 γρ. ζάχαρη άχνη
  •  1 κ.γ. κακάο, σκόνη άγλυκο

Εκτέλεση

  1. Για τη σαντιγί:

    Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος με την άχνη ζάχαρη σε σαντιγί και αφήνουμε στην άκρη.

  2. Για τη μους σοκολάτας:

    Λιώνουμε τη σοκολάτα σε μπεν μαρί.

  3. Λίγο πριν διαλυθεί εντελώς, αποσύρουμε από τη φωτιά και συνεχίζουμε το ανακάτεμα.

  4. Αφήνουμε να κρυώσει για 10 λεπτά, προσθέτουμε το ελαιόλαδο, ανακατεύουμε και αφήνουμε στην άκρη.

  5. Παίρνουμε τα αβγά και χωρίζουμε τους κρόκους από τα ασπράδια.

  6. Σε ένα μίξερ χτυπάμε τα ασπράδια, ρίχνουμε μία πρέζα θαλασσινό αλάτι και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να σχηματιστούν κορυφές. Αφήνουμε στην άκρη. Σε ένα άλλο μπολ ρίχνουμε τους κρόκους, τη ζάχαρη και το θαλασσινό αλάτι και χτυπάμε πολύ καλά μέχρι να ενωθούν τα υλικά και να διπλασιαστεί ο όγκος.

  7. Ρίχνουμε σταδιακά το μείγμα σοκολάτας-ελαιόλαδου στους χτυπημένους κρόκους και ανακατεύουμε απαλά με μία σπάτουλα.

  8. Προσθέτουμε το 1/3 από τα χτυπημένα ασπράδια και ανακατεύουμε με απαλές κυκλικές κινήσεις.

  9. Συνεχίζουμε και με το υπόλοιπο μείγμα ασπραδιού μέχρι να ενσωματωθεί πλήρως.

  10. Γεμίζουμε τα 2/3 ενός ποτηριού σερβιρίσματος με την κρέμα σοκολάτας και το υπόλοιπο 1/3 με τη σαντιγί.

  11. Βάζουμε τα ποτήρια με τη μους στο ψυγείο για 60 λεπτά.

  12. Βγάζουμε τις μους από το ψυγείο, αφήνουμε να έρθουν σε θερμοκρασία δωματίου, πασπαλίζουμε με το κακάο και σερβίρουμε. (Συνταγή από το σεφ Δημήτρη Σκαρμούτσο: http://www.dimitrisskarmoutsos.gr/syntagi/2080/Moys-sokolatas-me-elaiolado-kai-santigi)