icon1

Δ. Σκαρμούτσος

icon1

Συνταγές

Μαριναρισμένα χοιρινά μπριζολάκια στο γκριλ με σάλτσα μύρτιλων

Υλικά:

  • 4 χοιρινά μπριζολάκια
  • Ελαιόλαδο
  • 1 φλίτζαν φύλλα baby σπανάκι

Για τη μαρινάδα:

  • 1/3 φλίτζαν ξύδι βαλσάμικο
  • 1 κ.σ. μουστάρδα
  • 2 κ.σ. νερό
  • 1 κ.γ. σκόρδο, πολτοποιημένο
  • 1/2 κ.γ. αλάτι
  • 1/4 κ.γ. πιπέρι
  • 1/2 φλίτζαν ελαιόλαδο
  • 1/2 κ.γ. θυμάρι
  • 1/2 κ.γ. ρίγανη

Για τη σάλτσα μύρτιλων:

  • 1 κ.γ. βούτυρο, ανάλατο
  • 1 φλίτζαν φρέσκα ή κατεψυγμένα μύρτιλα + 1/3 φλίτζαν επιπλέον, για γαρνιτούρα
  • 1 φλίτζαν νερό
  • 1/2 φλίτζαν ζάχαρη
  • 1 κ.γ. κρέμα βαλσάμικου

Εκτέλεση

  1. Για τη μαρινάδα:

    Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε το ξύδι βαλσάμικο, τη μουστάρδα, το νερό, τον πολτό σκόρδου, το αλάτι, το πιπέρι, το ελαιόλαδο, το θυμάρι, τη ρίγανη και ανακατεύουμε πολύ καλά μέχρι να ενωθούν τα υλικά. Βάζουμε σε μία μεγάλη πλαστική σακούλα φαγητού τα μπριζολάκια και τη μαρινάδα, τη σφραγίζουμε και βάζουμε στο ψυγείο για 1-8 ώρες.

  2. Για τα μπριζολάκια:

    Βάζουμε το γκριλ να ζεσταθεί σε μέτρια φωτιά. Βγάζουμε τα μπριζολάκια από το ψυγείο και τα αφήνουμε σκεπασμένα για 20 περίπου λεπτά, μέχρι να έρθουν σε θερμοκρασία δωματίου. Ραντίζουμε τα μπριζολάκια με ελαιόλαδο, τα μεταφέρουμε στο γκριλ και ψήνουμε για 20 λεπτά. Γαρνίρουμε με τα φύλλα baby σπανάκι και τα μύρτιλα και σερβίρουμε τα μπριζολάκια συνοδεία σάλτσα μύρτιλων.

  3. Για τη σάλτσα μύρτιλων:

    Σε ένα τηγάνι λιώνουμε το βούτυρο και προσθέτουμε τα μύρτιλα, τη ζάχαρη, το νερό και την κρέμα βαλσάμικου. Μόλις φτάσει το μείγμα στο σημείο βρασμού, χαμηλώνουμε την ένταση της φωτιάς και μαγειρεύουμε μέχρι να σωθούν τα ¾ των υγρών του. Αποσύρουμε το τηγάνι από τη φωτιά και αφήνουμε τη σάλτσα στην άκρη. ( Συνταγή από τον σεφ Δημήτρη Σκαρμούτσο: https://www.dimitrisskarmoutsos.gr/syntagi/2166/Marinarismena-choirina-mprizolakia-sto-gkril-me-saltsa-myrtilon)