Project Description

ΥΛΙΚΑ

Για  το  κρέας:

  • 4  καρέ αρνιού
  • 145 γρ. ελαιόλαδο
  • 100 γρ. βούτυρο
  • 200 γρ. κρεμμύδι, κομμένο σε λεπτές φέτες
  • 200 γρ. καρότο, κομμένο σε λεπτές φέτες
  • 200 γρ. κόκκινο κρασί
  • 5 γρ. αστεροειδή  γλυκάνισο
  • 2 γρ. θυμάρι
  • αλάτι, κατά βούληση
  • πιπέρι, φρεσκοτριμμένο, κατά βούληση

Για τον τραχανά:

  • 30 γρ. ελαιόλαδο
  • 400 γρ. τραχανά γλυκό
  • 100 γρ. κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
  • 200 γρ. καρότο, κομμένο σε καρέ
  • 150  γρ. λευκό κρασί, μοσχοφίλερο
  • 1 λίτρο νερό ή ζωμό κότας
  • 400  γρ. φρέσκια  ντομάτα, ψιλοκομμένη, χωρίς σπόρια και φλούδες
  • 1 κ.σ. ζάχαρη
  • ½  λεμόνι, χυμό
  • αλάτι, κατά βούληση
  • πιπέρι, φρεσκοτριμμένο, κατά βούληση

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Διαδικασία

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 140° C.

Σε μία κατσαρόλα που μπαίνει στο φούρνο, βάζουμε το μισό ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρέας.

Προσθέτουμε το βούτυρο και συνεχίζουμε το γλασάρισμα .

Αποσύρουμε το κρέας από τη φωτιά, βάζουμε λίγο νερό στην κατσαρόλα για να πάρουμε το γλάσο και το κρατάμε σε ένα μπολ.

Βάζουμε στην κατσαρόλα το υπόλοιπο ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι και το καρότο μαζί με τον αστεροειδή γλυκάνισο, μέχρι να μαραθούν.

Σβήνουμε με το κόκκινο κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί κατά το ήμισυ.

Προσθέτουμε το κρέας, το γλάσο, αλάτι, πιπέρι και νερό μέχρι να σκεπάζει το κρέας.

Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και την βάζουμε στο φούρνο για 4 ώρες περίπου.

Βγάζουμε την κατσαρόλα από το φούρνο, αποσύρουμε το κρέας και σουρώνουμε το ζουμί σε ένα κατσαρολάκι.

Βάζουμε το κατσαρολάκι σε μέτρια φωτιά μέχρι να γίνει το ζουμί πηχτή σάλτσα, ενώ συγχρόνως το καθαρίζουμε από τα πολλά λίπη με μία κουτάλα.

Για τον τραχανά:

Σε μία κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο.

Προσθέτουμε το καρότο και τον τραχανά και συνεχίζουμε το σοτάρισμα.

Προσθέτουμε την ντομάτα και τη ζάχαρη και συνεχίζουμε το σοτάρισμα.

Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί εντελώς.

Προσθέτουμε μια κουτάλα τη φορά από το νερό ή από τον ζωμό, μέχρι να απορροφηθεί.

Συνεχίζουμε μέχρι να βάλουμε όλο τον ζωμό, προσθέτοντας κι άλλο αν χρειάζεται.

Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, προσθέτουμε το χυμό λεμονιού, αλατίζουμε και βάζουμε φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

Σερβίρουμε στα πιάτια βάζοντας από κάτω το μείγμα τραχανά, από πάνω το κρέας και περιχύνουμε με τη σάλτσα του κρέατος.

 

( Συνταγή από τον σεφ Δημήτρη Σκαρμούτσο: http://www.dimitrisskarmoutsos.gr/syntagi/1835/Arnaki-me-trachana-kai-lachanika)