Δ. Σκαρμούτσος
                                Συνταγές
                                 Μουστοκούλουρα
                                                            
                            
                            Υλικά:
ΧΡΟΝΟΣ: 50 min
ΜΕΡΙΔΕΣ: 25-35 κουλούρια
ΔΥΣΚΟΛΙΑ: 2
ΥΛΙΚΑ:
- ¼ φλ. μπράντι
 - ½ κ.γ. μαγειρική σόδα
 - 6 φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
 - ½ κ.γ μπέικιν πάουντερ
 - ½ φλ. ελαιόλαδο
 - ½ φλ. πετιμέζι
 - ½ φλ. ζάχαρη
 - ½ φλ. χυμό πορτοκάλι
 - ½ κ.γ. κανέλα
 - ½ κ.γ. γαρύφαλλο, τριμμένο
 
Εκτέλεση
- 
                                                                                               
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 175 C.
 - 
                                                                                               
Διαλύουμε τη μαγειρική σόδα μέσα στο μπράντι.
 - 
                                                                                               
Σε ένα μπολ ρίχνουμε το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ και ανακατεύουμε με σύρμα.
 - 
                                                                                               
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το ελαιόλαδο, τη μελάσα και τη ζάχαρη, ανακατεύουμε καλά και σιγοβράζουμε για μερικά λεπτά, μέχρι το μείγμα να ομογενοποιηθεί.
 - 
                                                                                               
Μεταφέρουμε το μείγμα σε ένα μπολ, προσθέτουμε το μπράντι, το χυμό πορτοκάλι, την κανέλα, το γαρύφαλλο και ανακατεύουμε να ενωθούν τα υλικά.
 - 
                                                                                               
Προσθέτουμε σιγά-σιγά το αλεύρι και ανακατεύουμε μέχρι να σχηματιστεί η ζύμη.
 - 
                                                                                               
Πλάθουμε τα μουστοκούλουρα στο σχήμα που επιθυμούμε.
 - 
                                                                                               
Τοποθετούμε τα μουστοκούλουρα σε ταψιά στρωμένα με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος και ψήνουμε για 20 λεπτά στον προθερμασμένο φούρνο, μέχρι να φουσκώσουν ελαφρά και να ροδίσουν. (συνταγή, από τον Δημήτρη Σκαρμούτσο: http://www.dimitrisskarmoutsos.gr/syntagi/1634/Moystokoyloyra)