Φασολάκια με ζαμπόν και μανιτάρια

Φασολάκια με ζαμπόν και μανιτάρια 2018-01-10T17:31:18+00:00

Project Description

ΥΛΙΚΑ

ΧΡΟΝΟΣ: 20min
ΜΕΡΙΔΕΣ: 3-4
ΔΥΣΚΟΛΙΑ: 2

ΥΛΙΚΑ:

– 280 γρ. φασολάκια, καθαρισμένα
– 1/3 φλ. ζωμό κότας
– 3 κ.σ. μπράντι
– 1 κ.σ. βούτυρο ανάλατο
– 3 κ.σ. ελαιόλαδο
– χοντρό αλάτι, κατά βούληση
– 170γρ. (2 φλ.) μανιτάρια, τεμαχισμένα
– 60γρ. (2/3 φλ.) ζαμπόν χοντροκομμένο
– 3-4 κλαδάκια φρέσκο θυμάρι, δεμένα με μαγειρικό σπάγκο
– 3 κ.σ. κρέμα γάλακτος, βαριά
– πιπέρι μαύρο, φρεσκοτριμμένο, κατά βούληση

ΔΙΑΔΙ ΚΑΣΙΑ:

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το ζωμό με το μπράντι και αφήνουμε το μείγμα στην άκρη.

Ζεσταίνουμε το βούτυρο και 1 κ.σ. ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι 26 εκ., σε μέτρια προς υψηλή φωτιά.

Όταν το βούτυρο αρχίσει να ροδίζει, προσθέτουμε τα φασολάκια και ¼ κ.γ. αλάτι.

Ανακινούμε καλά το τηγάνι να ενωθούν τα υλικά και μετά τοποθετούμε τα φασολάκια σε μια στρώση.

Μαγειρεύουμε για 3-4 λεπτά, χωρίς να ανακατέψουμε, μέχρι το κάτω μέρος από τα φασολάκια να αρχίσει να ροδίζει.

Γυρίζουμε τα φασολάκια από την άλλη πλευρά και μαγειρεύουμε για 2 λεπτά ακόμη, μέχρι να ροδίσει και η άλλη πλευρά.

Μεταφέρουμε τα φασολάκια σε ένα πιάτο.

Ζεσταίνουμε τις υπόλοιπες 2 κ.σ. ελαιόλαδο στο ίδιο τηγάνι, προσθέτουμε τα μανιτάρια και μία πρέζα αλάτι.

Μαγειρεύουμε για 2-3 λεπτά, χωρίς να ανακατέψουμε, μέχρι να ροδίσει η μια πλευρά από τα μανιτάρια.

Προσθέτουμε το ζαμπόν και μαγειρεύουμε για 2-3 λεπτά, ανακατεύοντας, μέχρι το ζαμπόν και τα μανιτάρια να ροδίσουν.

Επιστρέφουμε τα φασολάκια στο τηγάνι, προσθέτουμε το θυμάρι, ανακινούμε καλά το τηγάνι και ρίχνουμε το ζωμό κότας με το μπράντι.

Σκεπάζουμε αμέσως το τηγάνι και σιγοβράζουμε για 3 λεπτά, μέχρι τα υγρά να απορροφηθούν.

Ξεσκεπάζουμε, προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος και φρεσκοτριμμένο πιπέρι και μαγειρεύουμε για μερικά δευτερόλεπτα, μέχρι η κρέμα να πήξει

Αποσύρουμε το τηγάνι από τη φωτιά, αφαιρούμε το θυμάρι και σερβίρουμε.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ:

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C.

Σε ένα μπολ βάζουμε το ελαιόλαδο, τη ζάχαρη άχνη, τον κρόκο του αβγού και χτυπάμε πολύ καλά.

Προσθέτουμε το κονιάκ, τη βανίλια, το ξύσμα λεμονιού, τα αμύγδαλα και ανακατεύουμε.

Σε ένα άλλο μπολ βάζουμε το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ και ανακατεύουμε να ενωθούν.

Προσθέτουμε σταδιακά  το μείγμα αλευριού –μπέικιν πάουντερ και ανακατεύουμε με μία σπάτουλα.

Πλάθουμε τη ζύμη σε μικρές μπαλίτσες  και τις τοποθετούμε σε σειρά σε ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 C για 25 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.

Αφαιρούμε  το ταψί από το φούρνο και τους αφήνουμε στην άκρη να κρυώσουν.

Πασπαλίζουμε τους κουραμπιέδες με ζάχαρη άχνη και σερβίρουμε.

(συνταγή από τον Δημήτρη Σκαρμούτσο: http://www.dimitrisskarmoutsos.gr/syntagi/1422/Fasolakia-me-zampon-kai-manitaria)