icon1

Δ. Σκαρμούτσος

icon1

Συνταγές

Τηγανητό μοσχαρίσιο συκώτι με μανιτάρια και μπέικον

Υλικά:

  • 1 φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 ½ κ.γ. αλάτι
  • ½ κ.γ. πιπέρι, φρεσκοτριμμένο
  • 7-8 φέτες μπέικον, κομμένο σε κομμάτια
  • 1 φλ. ελαιόλαδο
  • 8 μανιτάρια, κομμένα σε φέτες
  • 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 1 σκελίδα σκόρδο, ολόκληρη
  • 500 γρ. μοσχαρίσιο συκώτι, τεμαχισμένο
  • ½ φλ. λευκό κρασί, ξηρό
  • ½ ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο

Εκτέλεση

  1. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι με το αλάτι και το πιπέρι και το αφήνουμε στην άκρη.

  2. Σε ένα τηγάνι ψήνουμε το μπέικον μέχρι να βγάλει το περισσότερο λίπος του και να κριτσανίσει.

  3. Όταν είναι έτοιμο, αφαιρούμε το μπέικον από το τηγάνι, το βάζουμε να στραγγίξει σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας και το αφήνουμε στην άκρη.

  4. Στο ίδιο τηγάνι ρίχνουμε 3 κ.σ.ελαιόλαδο και μόλις κάψει, ρίχνουμε τα μανιτάρια, το κρεμμύδι και το σκόρδο, ανακατεύουμε και σοτάρουμε για 5 λεπτά.

  5. Αφαιρούμε το σκόρδο, αποσύρουμε το τηγάνι από τη φωτιά και αφήνουμε στην άκρη.

  6. Αλευρώνουμε τα κομμάτια του συκωτιού, γυρνώντας τα να καλυφθούν από όλες τις πλευρές και τα τινάζουμε καλά να φύγει το περίσσιο αλεύρι.

  7. Εν τω μεταξύ, σε ένα άλλο, μεγάλο τηγάνι, βάζουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και μόλις ζεσταθεί καλά, ρίχνουμε τα μοσχαρίσια συκώτια και τηγανίζουμε για 4-5 λεπτά ανακατεύοντας κατά διαστήματα, ώστε να ψηθεί το συκώτι από όλες τις πλευρές.

  8. Σβήνουμε με το κρασί και μόλις εξατμιστεί το αλκοόλ, επιστρέφουμε στο τηγάνι το μπέικον και τα μανιτάρια, ανακατεύουμε και μαγειρεύομε για 2-3 λεπτά ακόμη.

  9. Πασπαλίζουμε με μαϊντανό, αποσύρουμε το φαγητό από τη φωτιά και σερβίρουμε. (Συνταγή από το σεφ Δημήτρη Σκαρμούτσο: http://www.dimitrisskarmoutsos.gr/syntagi/2056/Tiganito-moscharisio-sykoti-me-manitaria-kai-mpeikon)