Ντολμαδάκια γιαλαντζί

Ντολμαδάκια γιαλαντζί 2018-03-22T17:34:20+00:00

Project Description

ΥΛΙΚΑ

ΧΡΟΝΟΣ: 70min
ΜΕΡΙΔΕΣ: 50-60 ντολμαδάκια
ΔΥΣΚΟΛΙΑ: 3

ΥΛΙΚΑ:

  • 60 φρέσκα αμπελόφυλλα
  • 250 γρ.(1 φλ.) ρύζι
  • 1 φλ. ελαιόλαδο
  • 2 κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
  • 2 φλ. ζεστό νερό
  • 2 λεμόνια, χυμό
  • 2 κ.σ. άνηθο, ψιλοκομμένο
  • ½ φλ. μαϊντανό, ψιλοκομμένο
  • αλάτι, κατά βούληση
  • πιπέρι μαύρο, φρεσκοτριμμένο, κατά βούληση

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ:
Πλένουμε καλά τα αμπελόφυλλα, αφαιρούμε τα κοτσάνια τους και τα βουτάμε σε μια κατσαρόλα με βραστό νερό για 3-5 λεπτά.

Αφαιρούμε τα αμπελόφυλλα από την κατσαρόλα και τα αφήνουμε σε ένα σουρωτήρι να στραγγίσουν και να κρυώσουν εντελώς.

Τοποθετούμε το ρύζι σε ένα σουρωτήρι και το ξεπλένουμε καλά κάτω από τρεχούμενο νερό.

Ζεσταίνουμε το 1/3 από την ποσότητα του ελαιόλαδου σε μια μεγάλη κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά.

Ρίχνουμε το κρεμμύδι και το σοτάρουμε μέχρι να γίνει ημιδιάφανο.

Προσθέτουμε το ρύζι και το σοτάρουμε για 1 λεπτό.

Προσθέτουμε στην κατσαρόλα 2 φλ. ζεστό νερό και τη μισή ποσότητα από το χυμό λεμονιού.

Σιγοβράζουμε για 7 λεπτά, μέχρι το ρύζι να απορροφήσει το νερό και να μισοβράσει.

Αλατοπιπερώνουμε, προσθέτουμε τον άνηθο, το μαϊντανό και ανακατεύουμε.

Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και την αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει.

Στον πάτο μιας μεγάλης κατσαρόλας στρώνουμε μερικά αμπελόφυλλα.

Σε επιφάνεια εργασίας βάζουμε ένα αμπελόφυλλο με την γυαλιστερή πλευρά του από κάτω.

Βάζουμε 1 κ.σ. από τη γέμιση στο κέντρο προς τα κάτω του αμπελόφυλλου και διπλώνουμε το κάτω μέρος προς τα πάνω και έπειτα τις δύο πλευρές προς το κέντρο.

Συνεχίζουμε να τυλίγουμε ελαφρά προς τα πάνω μέρος του φύλλου.

Συνεχίζουμε με το τύλιγμα και βάζουμε τα έτοιμα ντολμαδάκια σε στρώσεις σφιχτά στην κατσαρόλα με τη ραφή τους να κοιτάζει προς τα κάτω.

Ραντίζουμε τα ντολμαδάκια με την υπόλοιπη ποσότητα ελαιόλαδου, τον υπόλοιπο χυμό λεμονιού και αλατοπιπερώνουμε.

Τοποθετούμε από πάνω ένα ανθεκτικό στη ζέστη πιάτο και τα καλύπτουμε με αρκετό ζεστό νερό.

Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγοβράζουμε τα ντολμαδάκια για 30-40 λεπτά, μέχρι να απορροφηθεί το νερό και να μείνει μόνο το λάδι.

Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, αφαιρούμε το καπάκι και το πιάτο και αφήνουμε τα ντολμαδάκια να κρυώσουν 30 λεπτά.

Σερβίρουμε τα ντολμαδάκια σε θερμοκρασία δωματίου με λίγες σταγόνες λεμόνι.

(συνταγή από τον Δημήτρη Σκαρμούτσο: http://www.dimitrisskarmoutsos.gr/syntagi/1666/Ntolmadakia-gialantzi)