Project Description

ΥΛΙΚΑ

Για τη ζύμη:

3 φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις + επιπλέον για το ζύμωμα, κατά βούληση

1 κ.γ. ζάχαρη

½ κ.γ. αλάτι ψιλό

1 φλ. χλιαρό νερό + επιπλέον για το ζύμωμα, κατά βούληση

1 ½ κ.γ.μαγιά ξηρή

Για τη γέμιση (2 μεγάλα καλτσόνε):

1 κ.σ. κλασσικό ελαιόλαδο + 2 κ.σ. για επάλειψη, Χρυσελιά

1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο

½ κ.γ. σκόρδο, σε σκόνη

1 κ.σ. ντοματοπελτέ

400 γρ. ανάμικτα σοταρισμένα λαχανικά (μελιτζάνες, κολοκυθάκια, πατάτες, κόκκινες πιπεριές)

100 γρ. φύλλα σπανάκι baby

½ φλ. κρασί λευκό, ξηρό

αλάτι, κατά βούληση

πιπέρι, κατά βούληση

½ ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο + επιπλέον,  για γαρνιτούρα

3 κ.σ. κρέμα βαλσάμικου

½ κ.γ. κόλιανδρο, τριμμένο

100 γρ. γλυκό τραχανά

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Σε μία λεκάνη ρίχνουμε το αλεύρι, τη ζάχαρη, το αλάτι και ανακατεύουμε.
  • Σε ένα μπολ ρίχνουμε το χλιαρό νερό, προσθέτουμε τη μαγιά και ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί.
  • Ρίχνουμε τη μαγιά στη λεκάνη με το αλεύρι και ζυμώνουμε μέχρι να απορροφηθεί όλο το αλεύρι και να ξεκολλάει η ζύμη από τα τοιχώματα.
  • Αν χρειαστεί, προσθέτουμε κι άλλο νερό ή αλεύρι, έτσι ώστε να πάρουμε μία λεία και αφράτη ζύμη.
  • Καλύπτουμε τη λεκάνη με μία καθαρή, βαμβακερή πετσέτα και αφήνουμε να φουσκώσει για 60 τουλάχιστον λεπτά.
  • Πατάμε με τα χέρια τη ζύμη να ξεφουσκώσει, χωρίζουμε σε 2 μπάλες και αφήνουμε και πάλι τις ζύμες να ξαναφουσκώσουν.
  • Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 230οC και τοποθετούμε ένα βαθύ ταψί στον πάτο του φούρνου.
  • Τοποθετούμε τη ζύμη σε ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια.
  • Πιέζουμε ελαφρά να γίνει επίπεδη και ανοίγουμε τη ζύμη με έναν πλάστη σε δίσκο με διάμετρο 25-30 εκ.
  • Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία και για τη δεύτερη μπάλα ζύμης.

Για τη γέμιση:

  • Σε μία ρηχή κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και ρίχνουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο, τον ντοματοπελτέ και ανακατεύουμε.
  • Προσθέτουμε τα ανάμικτα λαχανικά, το σπανάκι και σοτάρουμε για 6 λεπτά σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας κατά διαστήματα.
  • Προσθέτουμε το κρασί και περιμένουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ.
  • Αλατοπιπερώνουμε, προσθέτουμε το μαϊντανό, την κρέμα βαλσάμικου, τον κόλιανδρο και σοτάρουμε λίγο ακόμη, μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά.
  • Αποσύρουμε από τη φωτιά, ρίχνουμε τον τραχανά, ανακατεύουμε και αφήνουμε τα λαχανικά στην άκρη να κρυώσουν καλά.
  • Μόλις κρυώσει η γέμιση, τη μοιράζουμε και απλώνουμε στο μισό κάθε δίσκου.
  • Διπλώνουμε από πάνω το άλλο μισό της ζύμης σε μισοφέγγαρο και τσιμπάμε τις άκρες να κλείσουν καλά.
  • Ρίχνουμε 3 φλ. νερό στο ζεστό, βαθύ ταψί, που πριν βάλαμε στο φούρνο, για να αποκτήσει η ζύμη κατά τη διάρκεια του ψησίματος μία τραγανή, αλλά ταυτόχρονα μαλακή κρούστα.
  • Μεταφέρουμε τα καλτσόνε σε ένα καλά αλευρωμένο ταψί, αλείφουμε την επιφάνειά τους με λίγο ελαιόλαδο και βάζουμε στο φούρνο.
  • Ψήνουμε για 15 λεπτά, μειώνουμε τη θερμοκρασία στους 200οC και ψήνουμε για άλλα 10 λεπτά.
  • Μόλις είναι έτοιμα τα καλτσόνε και η επιφάνειά τους έχει ροδοκοκκινίσει, τα βγάζουμε από το φούρνο και τα αφήνουμε να σταθούν για 5 λεπτά πριν σερβίρουμε