Project Description

ΥΛΙΚΑ

Υλικά:
Για κουρκούτι:
1 κουτάκι μπύρα Lager, σόδα ή ανθρακούχο νερό 330ml (παγωμένο).
1 κ.σ. μπέικιν πάουντερ
1½ φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις
½ φλιτζάνι Κορν Φλάουρ
1 κ.γ. αλάτι και φρέσκο τριμμένο πιπέρι
1 αβγό
Ελαιόλαδο Χρυσελιά για τηγάνισμα
Προαιρετικά για κουρκούτι θαλασσινών όπως γαρίδες, μπακαλιάρος, γλώσσα, Τιλάπια, οστρακοειδή:
½ φλιτζάνι γάλα
2 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
Προαιρετικά για κουρκούτι κοτόπουλου
2 κ.σ. σκληρό τυρί τριμμένο
3 κ.σ. μουστάρδα
2 κ.σ. μπαχαρικά
1 κ.σ. Σκόρδο σε σκόνη
Προαιρετικά για κουρκούτι λαχανικών όπως ροδέλες κρεμμυδιού, μπρόκολο, κουνουπίδι, κολοκυθάκι, γλυκοπατάτες, κολοκύθα.
1 κ.γ. ξύδι
1 κ.γ. κρυσταλλική ζάχαρη

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Αναμειγνύουμε όλα τα υλικά μαζί και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί ο χυλός, να γίνει λείος και παχύρευστος. Ξεκουράζουμε για περίπου 1 ώρα στο ψυγείο.

Ζεσταίνουμε ένα τηγάνι με ελαιόλαδο Χρυσελιά σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.

Περνάμε το υλικό που θα τηγανίσουμε από αλεύρι, τινάζουμε και στη συνέχεια από το κουρκούτι.

Τηγανίζουμε όλες τις πλευρές μέχρι να γίνουν τραγανά και να πάρουν ένα ωραίο χρυσαφένιο χρώμα. Αφαιρούμε και αφήνουμε σε απορροφητικό χαρτί.

Chef’s Note:
Υπάρχουν πολλές συνταγές για κουρκούτι άλλες χρησιμοποιούν μπύρα, άλλες ανθρακούχο νερό και άλλες απλά νερό με μπέικιν Παουντερ και μαγειρική σόδα. Το μυστικό για τραγανό χυλό είναι ότι πρέπει να είναι κρύος και να μην δουλευτεί πολύ για να μην βγει η γλουτένη από το αλεύρι. Πειραματιστείτε και δοκιμάστε με τα υλικά που έχετε σπίτι, για παράδειγμα μπορείτε να προσθέσετε μια κουταλιά ταχίνι για μια σουσαμένια γεύση. Αν και το ελαιόλαδο είναι πιο βαρύ για τηγάνισμα θα μας δώσει μια πλούσια γεύση και λιγότερες τύψεις αφού είναι πιο υγιεινό. Ανάλογα το τι υλικό θα χρησιμοποιήσουμε μπορούμε να τα σερβίρουμε ως σνακ (λαχανικά, κοτομπουκιές ή γαρίδες σε κουρκούτι με Dip), ως κυρίως (ψάρι) ή ως συνοδευτικό (onions rings, μανιτάρια).

Tips: Ορισμένα λαχανικά περιέχουν μεγάλη υγρασία για αυτό το λόγο, τα αμυλώδη, οι ρίζες ή οι καρποί είναι τα καλύτερα. Είναι σημαντικό να τα κόβουμε σε λεπτό μέγεθος περίπου 5 mm ροδέλες ή μπατονέτες. Τα λαχανικά σε κουρκούτι αν και τηγανητά είναι πιο υγιεινά από τα βραστά αφού τηγανίζονται για μερικά λεπτά και δεν χάνουν τα θρεπτικά τους συστατικά.
Το κοτόπουλο πρέπει να είναι κομμένο σε λεπτές μπουκιές/λωρίδες για να μαγειρευτεί γρηγορά πριν καεί το κουρκούτι, ενναλακτικά μπορείτε να το προψήσετε πριν το βουτήξετε στο κουρκούτι.
Το γνωστό Fish&Chips της Αγγλίας δεν είναι τίποτα παραπάνω από τηγανητό φιλέτο μπακαλιάρου σε κουρκούτι με πατάτες τηγανητές όπως και τα Onions rings που είναι λεπτοκομμένες ροδέλες κρεμμυδιού και τηγανισμένες με κουρκούτι.