Project Description
ΥΛΙΚΑ

(για ορεκτικό για 4-6 άτομα)
100 γρ. λόνζα Ευρυτανίας σε φέτες από το ορεινό αλλαντοποιείο Στρεμμένος
50 γρ. φλούδες από Αρσενικό Νάξου Π.Ο.Π. 24μηνης ωρίμανσης από το τυροκομείο Μπαμπούνη
50 γρ. άγρια ρόκα
50 γρ. βαλεριάνα
10 ml. παλαιωμένο ξύδι Ασυρτικου Σαντορίνης Gaia
50 ml. εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο Χρυσελιά
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Εκτέλεση:
1. Προεργασία:
Παίρνετε φλούδες από το αρσενικό με το ειδικό εργαλείο ή με πατατοκαθαριστή. Αν δεν έχετε τίποτα απ’ αυτά, χρησιμοποιείστε ένα καλό μαχαίρι. Στη χειρότερη, θα βάλετε το αρσενικό στη σαλάτα, χοντροτριμμένο σε τρίφτη. Χωρίζετε μια-μια τις φέτες από τη λόνζα αφού ανοίξετε τη συσκευασία με ένα μαχαίρι.
2. Φτιάχνετε τη σαλάτα:
Απλώνετε τις φέτες της λόνζας στην πιατέλα σας. Από πάνω ρίχνετε τη ρόκα και τη βαλεριάνα και πασπαλίζετε με τις φλούδες αρσενικού. Τέλος ρίχνετε το βαλσάμικο και το λάδι. Δεν βάζετε αλάτι, η λόνζα και το αρσενικό έχουν όσο χρειάζεται!
Tip:
Η πιατέλα με τη σαλάτα λόνζας και αρσενικού ταιριάζει σαν ορεκτικό ή μεζές περισσότερο παρά σε παραδοσιακό ρόλο σαλάτας συνοδεύοντας ένα γεύμα. Η σαλάτα ταιριάζει και με πιο πλήρη βινεγκρέτ που να περιέχει καλή μουστάρδα ή και λίγο μέλι ή πορτοκάλι που θα κοντράρει δημιουργικά τα δυο αλμυρά στοιχεία, τη λόνζα και τ’ αρσενικό.
Chef’s note:
Πολύ εύκολη σύνθεση που θα σας πάρει 5 λεπτά.
Αποτελεί βάση για δικούς σας πειραματισμούς, αλλά ό,τι κι αν προσθέσετε, το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν χρειάζεται αλάτι ή κάτι αλμυρό ακόμη.
Μπορείτε να ενισχύσετε το γλυκό στοιχείο στη σύνθεση, μέσα από μέλι, σταφίδες, σύκο αποξηραμένο και κομμένο σε φέτες, πορτοκάλι ή σταφύλι στην εποχή του που θα δώσει και δροσιά. Επίσης μπορείτε να προσθέσετε λίγη αλλά εκλεκτή μουστάρδα στη βινεγρέτ.