Project Description
ΥΛΙΚΑ

(για 2-4 άτομα)
Εναλλακτικές ποσότητες, ανάλογα με το αν είστε 2 (ή 4 άτομα), αντίστοιχα½ (ή 1) ολόκληρο κοτόπουλο ή 2 ( 4) μπούτια ή στήθη με πέτσα
1 (ή 2) πορτοκαλί γλυκοπατάτες, κομμένη σαν χοντρές πατάτες τηγανητές
½ (ή ολόκληρη) σελινόριζα, κομμένη σαν χοντρές πατάτες τηγανητές
5 (ή 10) νέες πατατούλες με τη φλούδα τους, κομμένες στη μέση
1-1½ λεμόνι, τον χυμό
100 ml. λευκό κρασί
100 ml. εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο Χρυσελιά
3 κ.σ. φρέσκα αρωματικά (θυμάρι, ρίγανη ή δεντρολίβανο)
αλάτι, πιπέρι
Προαιρετικά: 2 κρεμμύδια κομμένα στη μέση και 4-5 σκελίδες σκόρδου
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Εκτέλεση:
1. Προετοιμάζετε τα υλικά στο ταψί
Βάζετε τον φούρνο σε προθέρμανση με αέρα στους 180°C.
Καθαρίζετε και κόβετε τη γλυκοπατάτα και τη σελινόριζα, κόβετε τις πατάτες και στίβετε το λεμόνι.
Είτε κάνετε μισό κοτόπουλο, είτε ολόκληρο, το κόβετε στη μέση με ψαλίδι και μαχαίρι (ή ως εξυπνότεροι από μένα, το έχετε ζητήσει έτσι από το κρεοπωλείο ή το σούπερ μάρκετ) για να ψηθεί πιο γρήγορα και πιο σωστά.
Μεταφέρετε τα κομμένα λαχανικά στο ταψί, βάζετε τα κοτόπουλα με την εσωτερική πλευρά από πάνω, ρίχνετε λεμόνι, αλατοπίπερο, κρασί, τα μυρωδικά και τέλος το ελαιόλαδο.
2. Ψήνετε το κοτόπουλο:
Βάζετε το ταψί στον προθερμασμένο φούρνο με αέρα στους 180°C. Στη μισή ώρα βγάζετε το ταψί, γυρνάτε το κοτόπουλο απ’ την άλλη, δηλαδή με τη πέτσα προς τα πάνω, ώστε τελικά να βγει τραγανή και ανακατεύετε τα λαχανικά. Το ξαναβάζετε στο φούρνο, να ψηθεί για άλλη μισή ώρα και είναι έτοιμο.
Σερβίρετε με το ταψί στο τραπέζι, για να παίρνετε συμπληρώματα απ’ τα λαχανικά κάθε τόσο. Το φαγητό δεν χρειάζεται σαλάτα, τα συνοδευτικά λαχανικά είναι πλούσια σε γεύσεις και υφές.
Tip:
Για να ψηθεί πιο γρήγορα η συνταγή και να μοιραστεί η θερμική ενέργεια καλύτερα στο κοτόπουλο, εμείς προτείνουμε να κοπεί στη μέση και να ψηθεί στην αρχή με την εσωτερική πλευρά προς τα πάνω, ενώ στην αλλαγή να έρθει η πέτσα πάνω ώστε να βγει τραγανή στο τέλειωμα.
Chef’s note:
Η επιτομή του εύκολου, σίγουρου, απλού καθημερινού πιάτου με ελάχιστες απαιτήσεις μαγειρικής ενασχόλησης, ενώ παράγει μαξιμαλιστικό γευστικό αποτέλεσμα. Δέκα λεπτά ενασχόλησης στη προετοιμασία και 1 ώρα στο φούρνο με ένα γύρισμα στη μισή ώρα, είναι υπεραρκετά.
Επειδή γλυκοπατάτα και σελινόριζα είναι σκληρά υλικά, για το ασφαλές καθάρισμα απαιτείται ένα καλό, μεγάλο μαχαίρι σεφ, που να κόβει, χωρίς να χρειάζεται υπερβολική δύναμη ή πίεση και αρκετή προσοχή στις κινήσεις.