Project Description
ΥΛΙΚΑ

2 φλ. Αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 ½ κ.γ. Baking powder
1 κ.γ. Μαγειρική σόδα
1 κ.σ. Ζάχαρη
1 κ.γ. Αλάτι
2 Μεγάλα αυγά
1½ φλ. Ξινόγαλο
4 κ.σ. Εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο Χρυσελιά
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Αναμιγνύουμε μαζί όλα τα ξηρά υλικά.
Χτυπάμε καλά τα αυγά με το ξινόγαλο και 3 κουταλιές τις σούπας Εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο Χρυσελιά και προσθέτουμε σιγά-σιγά στο αλεύρι ανακατεύοντας ώσπου να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Δεν ανακατεύουμε πολύ τα υλικά γιατί το μείγμα δεν θα αφρατέψει.
Λαδώνουμε και ζεσταίνουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια προς υψηλή φωτιά.
Ρίχνουμε το μείγμα με μεγάλο κουτάλι αφήνοντας κενά μεταξύ τους γιατί θα φουσκώσουν . Ψήνουμε για 1-2 λεπτά έως ότου η πάνω επιφάνεια να κάνει τρύπες. Γυρίζουμε με σπάτουλα και ψήνουμε για ακόμη 1-2’ μέχρι να ροδίσουν.
Σκουπίζουμε το τηγάνι με λαδωμένο χαρτί και επαναλαμβάνουμε αυτή τη διαδικασία μέχρι να τελειώσει το μείγμα.
Chef’s Note:
Όταν αντικαθιστούμε το βούτυρο με ελαιόλαδο στο μείγμα για τηγανίτες δίνουμε περισσότερη υγρασία και φρουτώδεις γεύσεις για μέγιστη απόλαυση.
Οι αφράτες τηγανίτες δεν είναι τίποτα άλλο από τα Αμερικάνικα Pancakes και τρώγονται γλυκές ή αλμυρές, για πρωινό ή οποιαδήποτε ώρα της ημέρας και τις σερβίρετε με υλικά της αρεσκείας σας. Για γλυκές τηγανίτες μπορείτε να προσθέσετε στο μείγμα 1 κουταλιά παραπάνω ζάχαρη, βανίλια ή και φρούτα όπως μούρα, μπανάνα και φράουλες και να τις σερβίρετε με ζάχαρη, μαρμελάδα, μέλι, φρούτα, Maple syrup, παγωτό, φουντουκόπαστα, ταχίνι, βούτυρο, κανέλα, γλυκό του κουταλιού, σαντιγί, καραμέλα, Granola (που φτιάξαμε σε προηγούμενη συνταγή μας).
Αν παλι θέλεις τις τηγανίτες σου αλμυρές μπορείς να προσθέσεις μείγμα τυριά, σαλάμι, μπέικον, αβοκάντο, σπανάκι και να τα σερβίρεις με γιαούρτι, σάλτσα ντομάτας, μυρωδικά ή να συνδυάσεις γλυκό με αλμυρό με Maple syrup και μπέικον.
Tips: Αν δεν εχετε ξινόγαλο σε 1 φλιτζάνι γάλα προσθέτουμε 1 κουταλιά λεμόνι ή κρασί και περιμένουμε για 10 περίπου λεπτά μέχρι να κόψει.