Γεμιστή γαλοπούλα με κάστανα, σταφίδες και κιμά

//Γεμιστή γαλοπούλα με κάστανα, σταφίδες και κιμά
Γεμιστή γαλοπούλα με κάστανα, σταφίδες και κιμά 2017-10-19T14:43:35+00:00

Project Description

ΥΛΙΚΑ

– 700 γρ. κιμά
– 50 γρ. βούτυρο
– 400 γρ. ρύζι
– 200 μλ. ζωμό από κοτόπουλο
– 1 ξερό κρεμμύδι
– 1 ποτήρι λευκό κρασί ή κονιάκ
– 50 γρ. σταφίδες
– Μισό κιλό κάστανα βρασμένα και ξεφλουδισμένα
– 50 γρ. σοταρισμένο ελαφρώς κουκουνάρι
– 2 μήλα
– 1 ξύσμα πορτοκαλιού
– 50 γρ. καρύδια
– Αλάτι, πιπέρι, θυμάρι φρέσκο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Γέμιση
Παίρνουμε μια μεγάλη κατσαρόλα και ξεκινάμε να σοτάρουμε στο βούτυρο, το ψιλοκομμένο κρεμμυδάκι και τον κιμά σε δυνατή φωτιά, για λίγα λεπτά μέχρι να ροδίσουν. Σβήνουμε με κρασί ή κονιάκ. Στη συνέχεια, προσθέτουμε το ρύζι, τα κάστανα, τις σταφίδες, το κουκουνάρι, το καρύδι, το ξύσμα πορτοκαλιού, τα μήλα και τα μπαχαρικά μας και τα αφήνουμε να σιγοβράσουν και να μελώσουν όλα μαζί. Όταν δούμε πως η γέμιση είναι έτοιμη, την αφήνουμε να κρυώσει και ξεκινάμε να γεμίζουμε τη γαλοπούλα.

* Η συνταγή είναι για 6-8 μερίδες.

Γαλοπούλα
Η γαλοπούλα μας πρέπει να είναι χωρίς το λαιμό της και τις άκρες από τις φτερούγες της.
Η προετοιμασία της γαλοπούλας βασίζεται στην αφαίρεση του λίπους από την κοιλιά της και ειδικότερα στο άνοιγμά της.
Γι’ αυτό προσπαθήστε να αφαιρέσετε όσο περισσότερο λίπος μπορείτε με το χέρι σας. Ξεκινάμε να αλείφουμε εξωτερικά και εσωτερικά τη γαλοπούλα με ένα μείγμα από βούτυρο, τα μπαχαρικά μας και το ξύσμα πορτοκαλιού για να πάρει μια πρώτη γεύση και να ψηθεί η γαλοπούλα μας χωρίς να στεγνώσει.
Στη συνέχεια, γεμίζουμε την κοιλιά με τη γέμιση που ετοιμάσαμε με ένα κουτάλι για να ψηθεί μαζί με την γαλοπούλα.
Δένουμε τη γαλοπούλα σωστά, ώστε κατά τη διάρκεια του ψησίματος να μην χάσει τους χυμούς της.
Όταν είναι έτοιμη, την τοποθετούμε σε ένα ταψί και ξεκινάμε να την ψήνουμε για 45’ περίπου μέχρι να πάρει χρώμα, στους 220 ºC με 210 ºC ανάλογα το φούρνο.
Μετά από 45’, χαμηλώνουμε τη φωτιά στους 150 ºC και σκεπάζουμε τη γαλοπούλα με αλουμινόχαρτο για να μην αρπάξει.
Συνεχίζουμε το ψήσιμο για 3 ώρες περίπου. Λίγο πριν τη βγάλουμε αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο για να πάρει η πέτσα χρώμα και να νοστιμίσει.
Όταν είναι έτοιμη την αφήνουμε για λίγο έξω από το φούρνο και σερβίρουμε!

Μια καλή πρόταση για να συνοδεύσουμε τη γαλοπούλα μας είναι το ρύζι. Είναι εύκολο και ταυτόχρονα για όλα τα γούστα.